NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State

In this chapter, we provide NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State pdf, free NCERT solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State book pdf download. Now you will get step by step solution to each question. Class 12 Chemistry is a very important subject for entrance exams like IIT JEE, CPMT, etc. NCERT Class 12 chemistry notes in Hindi

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State

Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State INTEXT Questions

Question 1.
Why are solids rigid?
Solution:
Unlike gases and liquids in which the molecules are free to move about and hence constitute fluid state, in a solid, the constituent particles are not free to move but oscillate about their fixed positions providing them a rigid structure.

Question 2.
Why do solids have a definite volume?
Solution:
The constituent particles in solids are bound to their mean positions by strong cohesive forces of attraction. The interparticle distances remain unchanged at a given temperature and thus solids have a definite volume.

Question 3.
Classify the following as amorphous or crystalline solids: Polyurethane, naphthalene, benzoic acid, teflon, potassium nitrate, cellophane, polyvinyl chloride, fibre glass, copper.
Solution:
Amorphous solids : Polyurethane, teflon, cellophane, polyvinyl chloride and fibre glass
Crystalline solids : Naphthalene, benzoic acid, potassium nitrate and copper

Question 4.
Why is glass considered a supercooled liquid?
Solution:
Glass is an amorphous solid. Like liquids, it has a tendency to flow, though very slowly. This is evident from the fact that the glass panes in the windows or doors of old buildings are invariably found to be slightly thicker at the bottom than at the top. This is because the glass flows down very slowly and makes the bottom portion slightly thicker.

Question 5.
Refractive index of a solid is observed to have the same value along all directions. Comment on the nature of this solid. Would it show cleavage property?
Solution:
Since the solid has the same value of refractive index along all directions, it is isotropic in nature. It is because there is no long range order and the arrangement is irregular along all the directions and hence, amorphous. Being an amorphous solid, it would not show a clean cleavage when cut with a knife. Instead, it would break into pieces with irregular surfaces.

Question 6.
Classify the following solids in different categories based on the nature of intermolecular forces operating in them :
potassium sulphate, tin, benzene, urea, ammonia, water, zinc sulphide, graphite, rubidium, argon, silicon carbide.
Solution:
Ionic solids : Potassium sulphate, zinc sulphide
Covalent solids : Graphite, silicon carbide
Molecular solids : Benzene, urea, ammonia, water, argon
Metallic solids : Rubidium, tin

Question 7.
Solid A is a very hard electrical insulator in solid as well as in molten state and melts at extremely high temperature. What type of solid is it?
Solution:
Covalent or network solid

Question 8.
Ionic solids conduct electricity in molten state but not in solid state. Explain.
Solution:
Ionic solids conduct electricity in molten state since in the molten state, ionic solids dissociate to give free ions. However, in the solid state, since the ions are not free to move about but remain held together by strong electrostatic forces of attraction, they do not conduct electricity.

Question 9.
What type of solids are electrical conductors, malleable and ductile?
Solution:
Metallic solids conduct electricity in solid state and are malleable and ductile.

Question 10.
Give the significance of a ‘lattice point’.
Solution:
Constituent particles of a crystalline solid are arranged in a definite fashion in a three dimensional crystal lattice. Each position which is occupied by the atoms, ions or molecules in the crystal lattice is called a lattice point.

Question 11.
Name the parameters that characterise a unit cell.
Solution:
The size and shape of a unit cell is determined by the lengths of the edges of the unit cell (a, b and c) which may or may not be mutually perpendicular and by the angles α, β and y between the edges b and c, c and a and a and b respectively.

Question 12.
Distinguish between
(i) Hexagonal and monoclinic unit cells
(ii) Face-centred and end-centred unit cells.
Solution:
(i) (a) Hexagonal unit cell: a = b ≠ c
α = β = 90°, y = 120°
Examples are graphite, ZnO.

(b) Monoclinic unit cell : a ≠ b ≠ c
α = y = 90°, β ≠ 90°
Examples are Na2SO4.10H2O, monoclinic S.

(ii) (a) Face-centred unit cell : Lattice points are at the corners and centre of each face.
No. of atoms per unit cell = 8 × frac { 1 }{ 8 } + 6 × frac { 1 }{ 2 } = 4

(b) End-centred unit cell : Lattice points are at the corners and at the centres of two end faces.
No. of atoms per unit cell = 8 × frac { 1 }{ 8 } + 2 × frac { 1 }{ 2 } = 2

Question 13.
Explain how much portion of an atom located at (i) corner and (ii) body-centre of a cubic unit cell is part of its neighbouring unit cell.
Solution:

  1. A point lying at the corner of a unit cell is shared equally by eight unit cells and therefore, only one-eighth (1/8) of each such point belongs to the given unit cell.
  2. A body-centred point belongs entirely to one unit cell since it is not shared by any other unit cell.

Question 14.
What is the two dimensional coordination number of a molecule in square close-packed layer?
Solution:
In such an arrangement, each sphere is in contact with four of its neighbours. Thus, the two dimensional coordination number is four.

Question 15.
A compound forms hexagonal close-packed structure. What is the total number of voids in 0. 5 mol of it? How many of these are tetrahedral voids?
Solution:
Number of atoms in 0.5 mol close packing = 0.5 × 6.022 × 1023 = 3.011 × 1023
Number of octahedral voids = Number of atoms in the packing = 3.011 × 1023
Number of tetrahedral voids = 2 × Number of atoms in the packing = 2 × 3.011 × 1023 = 6.022 × 1023
Total number of voids = 3.011 × 1023 + 6.022 × 1023 = 9.033 × 1023

Question 16.
A compound is formed by two elements M and N. The element N forms ccp and atoms of M occupy 1 /3rd of tetrahedral voids. What is the formula of the compound?
Solution:
Suppose no. of atoms of element N = a
Number of tetrahedral voids = 2a
Number of atoms of element M = frac { 1 }{ 3 } × 2a = frac { 2a }{ 3 }
Ratio of M and N = frac { 2a }{ 3 } ; a = 2 : 3
Formula of the compound = M2N3

Question 17.
Which of the following lattices has the highest packing efficiency (i) simple cubic (ii) body- centred cubic and (iii) hexagonal close-packed lattice?
Solution:

  1. Simple cubic – 52%
  2. Body-centred cubic – 68%
  3. Hexagonal close-packed – 74%

Hence hcp lattice has the highest packing efficiency.

Question 18.
An element with molar mass 2.7 × 10-2 kg mol-1 forms a cubic unit cell with edge length 405 pm. If its density is 2.7 × 103 kg m-3, what is the nature of the cubic unit cell?

Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 1

Question 19.
What type of defect can arise when a solid is heated? Which physical property is affected by it and in what way?
Solution:
On heating a solid, vacancy defect is produced in the crystal. This is because on heating, some lattice sites become vacant. As a result of this defect, the density of the substance decreases because some atoms or ions leave the crystal completely.

Question 20.
What type of stoichiometric defect is shown by:

  1. ZnS
  2. AgBr

Solution:

  1. ZnS – Frenkel defect
  2. AgBr – Both Frenkel and Schottky defect

Question 21.
Explain how vacancies are introduced in an ionic solid when a cation of higher valency is added as an impurity in it.
Solution:
When a cation of higher valency is added as an impurity in the ionic solid, some of the sites of the original cations are occupied by the cations of higher valency. Each cation of higher valency replaces two or more original cations and occupies the site of one original cation and the other site(s) remains vacant.

Question 22.
Ionic solids, which have anionic vacancies due to metal excess defect, develop colour. Explain with the help of a suitable example.
Solution:
A negative ion may be missing from its lattice site, leaving a hole which is occupied by an electron, thereby maintaining the electrical balance. The electrons thus trapped in the anion vacancies are called E-centres

because they are responsible for imparling colour to the crystals.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 2


For example, when NaCl is heated in an atmosphere of Na vapour, the excess of Na atoms deposit on the surface of NaCl crystal. The Cl ions diffuse to the surface of the crystal and combine with Na atoms to give NaCl. This happens by loss of electrons by sodium atoms to form Na+ ions. The released electrons diffuse into the crystal and occupy anionic sites. As a result the crystal now has an excess of sodium. The anionic sites are occupied by unpaired electrons.

They impart yellow colour to the crystals of NaCl. The colour results by the excitation of these electrons when they absorb energy from the visible light falling on crystals.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 3

Question 23.
A group 14 element is to be converted into n-type semiconductor by doping it with a suitable impurity. To which group should this impurity belong?
Solution:
n-type semicondcutor means conduc-tion due to presence of excess of electrons. Therefore, to convert group 14 element into n-type semicondutor, it should be doped with group 15 element.

Question 24.
What type of substances would make better permanent magnets, ferromagnetic or ferrimagnetic. Justify your answer.
Solution:
Ferromagnetic substances make better permanent magnets. This is because the metal ions of a ferromagnetic substance are grouped into small regions called ‘domains’. Each domain acts as a tiny magnet. These domains are randomly oriented. When a ferromagnetic substance is placed in a magnetic field, all the domains get oriented in the direction of the magnetic field and a strong magnetic field is produced. Such order of domains persists even when the external magnetic field is removed. Hence, the ferromagnetic substance becomes a permanent magnet.

Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State  – NCERT Exercises

Question 1.
Define the term ‘amorphous’. Give a few examples of amorphous solids.
Solution:
A solid is said to be amorphous if the constituent particles are not arranged in any regular fashion. They may have only short range order. Amorphous solids are generally obtained when the melts are rapidly cooled, e.g., glass, plastics, amorphous silica, etc.

Question 2.
What makes a glass different from a solid such as quartz? Under what conditions could quartz be converted into glass?
Solution:
Glass is an amorphous solid in which the constituent particles (Si04 tetrahedra) have only a short range order and there is no long range order. In quartz, the constituent particles (SiO4 tetrahedra) have both short range as well as long range orders. On melting quartz and then cooling it rapidly, it is converted into glass.

Question 3.
Classify each of the following solids as ionic, metallic, molecular, network (covalent) or amorphous.

  1. Tetraphosphorus decoxide, P4O10
  2. Ammonium phosphate, (NH4)3PO4
  3. SiC
  4. l2
  5. P4
  6. Plastic
  7. Graphite
  8. Brass
  9. Rb
  10. LiBr
  11. Si

Solution:
P4O10 – molecular, (NH4)3PO4 – ionic, SiC – network (covalent), I2 – molecular, P4 – molecular, plastic – amorphous, graphite – covalent, brass – metallic, Rb – metallic, LiBr – ionic, Si – covalent

Question 4.
(i) What is meant by the term ‘coordination number’?
(ii) What is the coordination number of atoms:
(a) in a cubic close-packed structure?
(b) in a body-centred cubic structure?
Solution:
(i) Coordination number is defined as the number of nearest neighbours in a close packing. In ionic crystals, coordination number of an ion in the crystal is the number of oppositely charged ions surrounding that particular ion.

(ii) (a) Coordination number of atoms in a cubic close-packed structure is 12.
(b) Coordination number of atoms in a body-centred cubic structure is 8.

Question 5.
How can you determine the atomic mass of an unknown metal if you know its density and the dimension of its unit cell? Explain.

Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 4
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 5

Question 6.
‘Stability of a crystal is reflected in the magnitude of its melting point’. Comment. Collect melting points of solid water, ethyl alcohol, diethyl ether and methane from a data book. What can you say about the intermolecular forces between these molecules?
Solution:
The melting points of some compounds are given below :
Water = 273 K, Ethyl alcohol = 155.7 K, Diethyl ether = 156.8 K, Methane = 90.5 K

Higher the melting point, stronger are the forces holding the constituent particles together and hence greater is the stability.

The intermolecular forces in water and ethyl alcohol are mainly hydrogen bonding. Higher melting point of water as compared to alcohol shows that hydrogen bonding in ethyl alcohol molecules is not as strong as in water molecules. Diethyl ether is a polar molecule. The intermolecular forces present in them are dipole-dipole attraction. Methane is a non-polar molecule. The only forces present in them are the weak van der Waals forces (London dispersion forces).

Question 7.
Howwill you distinguish between the following pairs of terms?

  1. Hexagonal close-packing and cubic close¬packing
  2. Crystal lattice and unit cells
  3. Tetrahedral void and octahedral void

Solution:
(i) Hexagonal close-packing (hep) : The first layer is formed utilizing maximum space, thus wasting minimum space. In every second row, the particles occupy the depressions (also called voids) between the particles of the row (fig.). In the third row, the particles are vertically aligned with those in the first row giving AB AB AB …….. arrangement. This structure has hexagonal symmetry and is known as hexagonal close-packing (hep) structure. This packing is more efficient and leaves small space which is unoccupied by spheres. In two dimension central sphere is in contact with six other spheres. Only 26% space is free. In three dimension, the coordination number is 12. A single unit cell has 4 atoms.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 6


leaves third layer not resembling with either first or second layer, but fourth layer is similar to first, fifth layer to second, sixth to third
and so on giving pattern ABC ABC ABC ……. This arrangement has cubic symmetry and is known as cubic close-packed (cep) arrangement. This is also called face centred cubic (fee).

(ii) Crystal lattice : A regular arrangement of the constituent particles (i.e., atoms, ions or molecules) of a crystal in three dimensional space is called crystal lattice or space lattice.

Unit cells : The smallest three dimensional portion of a complete space lattice which when repeated over and over again in different directions produces the complete space lattice is called the unit cell.

(iii) The empty spaces left between closed packed spheres are called voids or holes.
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 7

(a) Octahedral voids : This void is surrounded by six spheres and formed by a combination of two triangular voids of the first and second layer. There is one octahedral void per atom in a crystal. The radius ratio
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 8

(b) Tetrahedral voids : These voids are surrounded by four spheres which lie at the vertices of a regular tetrahedron. There are two tetrahedral voids per atom in a crystal and the radius ratio (\frac { { r }_{ void } }{ { r }_{ sphere } } ) is 0.225
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 9

Question 8.
How many lattice points are there in one unit cell of each of the following lattice?

  1. Face – centred cubic
  2. Face – centred tetragonal
  3. Body – centred

Solution:
Lattice points in face-centred cubic or face-centred tetragonal = 8 (at corners) + 6 (at face-centres) = 14
Lattice points in body-centred cube = 8 (at corners) + 1 (at body-centre) = 9

Question 9.
Explain:

  1. The basis of similarities and differences between metallic and ionic crystals.
  2. Ionic solids are hard and brittle.

Solution:
(i) Similarities : Both ionic and metallic crystals have electrostatic forces of attraction. In ionic crystals, these are between the oppositely charged ions. In metals, these are among the valence electrons and the kernels. That is why both have non-directional bonds.

Differences : (a) In ionic crystals, the ions are not free to move. Hence, they cannot conduct electricity in the solid state. They can do so only in the molten state or in aqueous solution. In metals, the valence electrons are free to move. Hence, they can conduct electricity in the solid state.

(b) Ionic bond is strong due to electrostatic forces of attraction. Metallic bond may be weak or strong depending upon the number of valence electrons and the size of the kernels.

(ii) Ionic crystals are hard because they have strong electrostatic forces of attraction among the oppositely charged ions. They are brittle because ionic bond is non-directional.

Question 10.
Calculate the efficiency of packing in case of a metal crystal for

  1. simple cubic
  2. face-centred cubic (with the assumptions that atoms are touching each other).
  3. body-centred cubic

Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 10
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 11
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 12
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 13

Question 11.
Silver crystallises in fee lattice. If edge length of thecell is 4.07 × 10-8 cm anddensity is 10.5 cm-3, calculate the atomic mass of silver.

Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 14

Question 12.
A cubic solid is made of two elements P and Q. Atoms of Q are at the corners of the cube and P at the body-centre. What is the formula of the compound? What are the coordination numbers of P and Q ?
Solution:
As atoms Q are present at the eight corners of the cube, therefore number of atoms of Q in the unit cell = frac { 1 }{ 8 } × 8 = 1
As atoms P are present at the body-centre, therefore, number of atoms of P in the unit cell = 1
Hence, the formula of the compound is PQ. Coordination number of each of P and Q = 8

Question 13.
Niobium crystallises in body-centred cubic structure. If density is 8.55 g cm-3, calculate atomic radius of niobium using its atomic mass 93 u.

Solution:
Given d = 8.55 g cm-3, M = 93 g mol-1, Z = 2 (for bcc), NA = 6.022 × 1023, r = ?
Using formula

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 15
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 16

Question 14.
If the radius of the octahedral void is r and radius of the atoms in close-packing is R, derive relation between r and R.

Solution:
R and r are the radii of the octahedral site and atoms respectively, then from Pythagoras theorem we get

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 17

AC2 = AB2 + BC2
(2 R)2 = (R + r)2 + (R + r)2
or, 

\sqrt { 2 }

R = R + r
or, (

\sqrt { 2 }

-1) R = r
∴ r = 0.414 R

Question 15.
Copper crystallises into a fee lattice with edge length 3.61 × 10-8 cm. Show that the calculated density is in agreement with its measured value of 8.92 g cm-3.

Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 18

Question 16.
Analysis shows that nickel oxide has the formula Ni0.98 O1.00. What fractions of nickel exist as Ni2+ and Ni3+ ions?
Solution:
98 Ni-atoms are associated with 100 O – atoms. Out of 98 Ni-atoms, suppose Ni present as Ni2+ = x
Then Ni present as Ni3+ = 98 – x
Total charge on x Ni2+ and (98 – x) Ni3+ should
be equal to charge on 100 O2- ions.
Hence, x × 2 + (98 – x) × 3 = 100 × 2 or 2x + 294 – 3x = 200 or x = 94
∴ Fraction of Ni present as Ni2+ = frac { 94 }{ 98 } × 100 = 96%
Fraction of Ni present as Ni3+ = frac { 4 }{ 98 } × 100 = 4%

Question 17.
What is a semiconductor? Describe the two main types of semiconductors and contrast their conduction mechanism.
Solution:
Those solids which have intermediate conductivities ranging from 10-6 to 104 ohm-1 m-1 are classified as semiconductors. As the temperature rises, there is a rise in conductivity value because electrons from the valence band jump to conduction band.

(i) n-type semiconductor : When a silicon or germanium crystal is doped with group 15 element like P or As, the dopant atom forms four covalent bonds like Si or Ge atom but the fifth electron, not used in bonding, becomes delocalised and continues its share towards electrical conduction. Thus silicon or germanium doped with P or As is called H-type semiconductor, a-indicative of negative since it is the electron that conducts electricity.

(ii) p-type semiconductor : When a silicon or germanium is doped with group 13 element like B or Al, the dopant is present only with three valence electrons. An electron vacancy or a hole is created at the place of missing fourth electron. Here, this hole moves throughout the crystal like a positive charge giving rise to electrical conductivity. Thus Si or Ge doped with B or Al is called p-tvpe semiconductor, p stands for positive hole, since it is the positive hole that is responsible for conduction.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 19

Question 18.
Non-stoichiometric cuprous oxide, Cu2O can be prepared in laboratory. In this oxide, copper to oxygen ratio is slightly less than 2:1. Can you account for the fact that this substance is a p-type semiconductor?
Solution:
The ratio less than 2 : 1 in Cu20 shows cuprous (Cu+) ions have been replaced by cupric (Cu2+) ions. For maintaining electrical neutrality, every two Cu+ ions will be replaced by one Cu2+ ion thereby creating a hole. As conduction will be due to the presence of these positive holes, hence it is a p-type semiconductor.

Question 19.
Ferric oxide crystallises in a hexagonal dose- packed array of oxide ions with two out of every three octahedral holes occupied by ferric ions. Derive the formula of the ferric oxide.
Solution:
Suppose the number of oxide ions (O2-) in the packing = 90
∴ Number of octahedral voids = 90
As 2/3rd of the octahedral voids are occupied by ferric ions, therefore, number of ferric ions 2 present = frac { 2 }{ 3 } × 90 = 60
∴ Ratio of Fe3+ : O2- = 60 : 90 = 2 : 3
Hence, the formula of ferric oxide is Fe2O3.

Question 20.
Classify each of the following as being either a p-type or n-type semiconductor :

  1. Ge doped with In
  2. B doped with Si.

Solution:

  1. Ge is group 14 element and In is group 13 element. Hence, an electron deficient hole is created and therefore, it is a p – type semiconductor.
  2. B is group 13 element and Si is group 14 element, there will be a free electron, So, it is an n-type semiconductor.

Question 21.
Gold (atomic radius = 0.144 nm) crystallises in a face-centred unit cell. What is the length of a side of the cell?
Solution:
Given r = 0.144 nm, a = ?
For fcc, a = 2sqrt { 2 } r = 2 × 1.414 × 0.144 nm = 0.407 nm

Question 22.
In terms of band theory, what is the difference

  1. between a conductor and an insulator
  2. between a conductor and a semiconductor?

Solution:
In most of the solids and in many insulating solids conduction takes place due to migration of electrons under the influence of electric field. However, in ionic solids, it is the ions that are responsible for the conducting behaviour due to their movement.

(i) In metals, conductivity strongly depends upon the number of valence electrons available in an atom. The atomic orbitals of metal atoms form molecular orbitals which are so close in energy to each other, as to form a band. If this band is partially filled or it overlaps with the higher energy unoccupied conduction band, then electrons can flow easily under an applied electric field and the metal behaves as a conductor.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 20

If the gap between valence band and next higher unoccupied conduction band is large, electrons cannot jump into it and such a substance behaves as insulator.

(ii) If the gap between the valence band and conduction band is small, some electrons may jump from valence band to the conduction band. Such a substance shows some conductivity and it behaves as a semiconductor. Electrical conductivity of semiconductors increases with increase in temperature, since more electrons can jump to the conduction band. Silicon and germanium show this type of behaviour and are called intrinsic semiconductors. Conductors have no forbidden band.

Question 23.
Explain the following terms with suitable examples :

  1. Schottky defect
  2. Frenkel defect
  3. Interstitial defect
  4. F-centres.

Solution:
(i) Schottky defect : In Schottky defect a pair of vacancies or holes exist in the crystal lattice due to the absence of equal number of cations and anions from their lattice points. It is a common defect in ionic compounds of high coordination number where both cations and anions are of the same size, e.g., KCl, NaCl, KBr, etc. Due to this defect density of crystal decreases and it begins to conduct electricity to a smaller extent.

(ii) Frenkel defect : This defect arises when some of the ions in the lattice occupy interstitial sites leaving lattice sites vacant. This defect is generally found in ionic crystals where anion is much larger in size than the cation, e.g., AgBr, ZnS, etc. Due to this defect density does not change, electrical conductivity increases to a small extent and there is no change in overall chemical composition of the crystal.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 21

(iii) Interstitial defect : When some constituent particles (atoms or molecules) occupy an interstitial site of the crystal, it is said to have interstitial defect. Due to this defect the density of the substance increases.

(iv) F-Centres : These are the anionic sites occupied by unpaired electrons. F-centres impart colour to crystals. The colour results by the excitation of electrons when they absorb energy from the visible light falling on the crystal.

Question 24.
Aluminium crystallises in a cubic close packed structure. Its metallic radius is 125 pm.

  1. What is the length of the side of the unit cell?
  2. How many unit cells are there in 1.00 cm3 of aluminium?

Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 22

Question 25.
If NaCI is doped with 10-3 mol % SrCl2, what is the concentration of cation vacancies ?
Solution:
Let moles of NaCI = 100
∴ Moles of SrCl2 doped = 10-3
Each Sr2+ will replace two Na+ ions. To maintain electrical neutrality it occupies one position and thus creates one cation vacancy.
∴ Moles of cation vacancy in 100 moles NaCI = 10-3
Moles of cation vacancy in one mole
NaCI = 10-3 × 10-2 = 10-5
∴ Number of cation vacancies
= 10-5 × 6.022 × 1023 = 6.022 × 1018 mol-1

Question 26.
Explain the following with suitable example:

  1. Ferromagnetism
  2. Paramagnetism
  3. Ferrimagnetism
  4. Antiferromagnetism
  5. 12-16 and 13-15 group compounds.

Solution:
(i) Ferromagnetic substances : Substances which are attracted very strongly by a magnetic field are called ferromagnetic substances, e.g., Fe, Ni, Co and CrO2 show ferromagnetism. Such substances remain permanently magnetised, once they have been magnetised. This type of magnetic moments are due to unpaired electrons in the same direction.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 23


The ferromagnetic material, CrO2, is used to make magnetic tapes used for audio recording.

(ii) Paramagnetic substances : Substances which are weakly attracted by the external magnetic field are called paramagnetic substances. The property thus exhibited is called paramagnetism. They are magnetised in the same direction as that of the applied field. This property is shown by those substances whose atoms, ions or molecules contain unpaired electrons, e.g., O2, Cu2+, Fe3+, etc. These substances, however, lose their magnetism in the absence of the magnetic field.

(iii) Ferrimagnetic substances : Substances which are expected to possess large magnetism on the basis of the unpaired electrons but actually have small net magnetic moment are called ferrimagnetic substances, e.g., Fe3O4, ferrites of the formula M2+Fe2O4 where M = Mg, Cu, Zn, etc. Ferrimagnetism arises due to the unequal number of magnetic moments in opposite direction resulting in some net magnetic moment.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 24

(iv) Antiferromagnetic substances : Substances which are expected to possess paramagnetism or ferromagnetism on the basis of unpaired electrons but actually they possess zero net magnetic moment are called antiferromagnetic substances, e.g., MnO. Antiferromagnetism is due to the presence of equal number of magnetic moments in the opposite directions

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 1 The Solid State 25

(v) 13-15 group compounds : When the solid state materials are produced by combination of elements of groups 13 and 15, the compounds thus obtained are called 13-15 compounds. For example, InSb, AlP, GaAs, etc.

12-16 group compounds : Combination of elements of groups 12 and 16 yield some solid compounds which are referred to as 12-16 compounds. For example, ZnS, CdS, CdSe, HgTe, etc. In these compounds, the bonds have ionic character.

All Chapter NCERT Solutions For Class12 Chemistry

—————————————————————————–

All Subject NCERT Solutions For Class12

*************************************************

Remark:

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share Careerkundali.in to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *